Børn må ikke tænke over, hvad de spiser

Børn må ikke tænke over, hvad de spiser

Flere og yngre børn bliver overvægtige og/eller spiseforstyrrede

Jeg mener, at oplysningskampagnerne er rettet det gale sted hen, når man uddanner børn omkring kost helt ned i børnehaverne for at modvirke denne tendens. Sådanne tiltag har den stik modsatte effekt og de kan på sigt øge andelen af overvægtige og spiseforstyrrede danskerne.

Småbørn tænker sort/hvidt. Dvs. at når de får at vide, at man bliver tyk af kage, så er kage fremover lig overvægt uanset mængderne. Derfor vil man ofte ende med, at børnene i stedet for en sundere livsstil får dårlig samvittighed. For en normal families kost indeholder også kage, is og slik. Så det vil sige, at de fleste børn vil komme hjem og få dårlig samvittighed i en eller anden grad.

Børn har sjældent reelt den store indflydelse på deres kost. Så resultatet kan blive, at de børn der i forvejen kommer fra familier som spiser sundt, vil være mindst påvirkede af kostviden. Mens børn fra familier der spiser mindre sundt kan få en oplevelse af, at de har ansvar for at spise sundt, selvom muligheden måske ikke er der. Denne tidlige opmærksomhed på at skulle undgå visse fødevarer vil næppe være hjælpsom. For det at spise restriktivt er noget der udvikler overvægt på sigt. Det jeg ser, hos mine overvægtige voksne klienter er, at det ikke er kostviden de mangler. De er derimod blevet overvægtige af for mange slankekure.

Slankekure virker ikke

De virker for 2 % som holder vægttabet, mens resten tager mere på end de oprindeligt havde tabt sig. Grunden til at slankekure ikke holder er, at når vi begynder at lave strenge regler, for hvad vi må spise, så vil vi på sigt bryde dem og det giver dårlig samvittighed. Den dårlige samvittighed vil ofte udløse flere overspisninger. Efter overspisningerne vil man så få så dårlig samvittighed, at man laver endnu strengere regler og ja igen vil man på et tidspunkt falde i. Så denne onde cirkel er en stor skurk, når vi taler om vægtøgning over tid.

Hvis vi “hjælper” vores børn til allerede fra børnehavealderen at være opmærksomme på hvad de spiser og i virkeligheden være lidt på kur. Så risikerer vi at øge deres risiko for både spiseforstyrrelser og overvægt.Derimod bør ansvaret og uddannelsen gives til forældrene.

Sådan hjælper du dit barn bedst

  1. Arbejd på at ændre dine egne usunde vaner, så du ikke giver dem videre.

  2. Den måde du bedst hjælper dine børn er ved at præsentere dem for gode madvaner i hjemmet og sørge for, at de kommer til at bevæge sig i hverdagen

  3. Hvis du også lader være med at indvie dem, hvis du selv går på kur, eller hvis du selv synes du er for tyk, er I nået langt.

  4. Skån børnene for tidlig ernæringsviden og lad dem spise lidt af det hele (du bestemmer, hvad I har i huset).

Så vil vi måske være på vej til at bryde den stigende tendens til spiseforstyrrelser og overvægt blandt vores børn og unge. Ja tak, lær mig hvordan jeg ændrer MIN spisning  


Kh ditte

Når forældrene understøtter en mobbekultur
Modeldetox og kropsbillede