Har du en plan for dit vægttab?

Har du en plan for dit vægttab?

Det tager tid  og energi at tabe sig

Mange planer om at tabe sig, og leve sundere, strander på manglende tid og overskud. Det lyder tillokkende, at starte dit vægttab i morgen, men hvis du ikke sætter tid af i kalenderen, får du det sjældent gjort. Så er der det store problem der består af, at de fleste af os allerede har fyldt vores kalendere! Så hvordan kan man putte noget i kalenderen, når der ikke er plads? I denne uge skriver jeg om at prioritere dig selv. Om at vælge nogle ting fra, som betyder mindre for dig, og tilvælge dig selv, og din sundhed.

At tabe sig kræver nemlig tid. Tid til at planlægge og købe ind, tid til at kigge på din spisning og opdage uhensigtsmæssige mønstre. For ikke at tale om den tid, du nødvendigvis må bruge, på at ændre de mønstre du opdager.

Jeg taler ikke om at bruge timer hver dag. Mange kan klare sig med 15 koncentrerede minutter hver dag. Men hvornår vil du dagligt bruge tid på egenomsorg og øvelser?  

Skab tid og energi til projektet

Hiv fat i din kalender. Her har de fleste af os noteret os dagens aftaler. Det efterlader for de fleste, tomme pletter, der hvor vi ikke aktivt har planer. Altså den tid vi bruger på alt det praktiske, vores familie, træning, Facebook etc. Brug et par dage, hvor du skriver alt ned.

 1. se på hvordan du faktisk bruger din tid nu

Eksempel:

20.00-20.15: laver madpakkerne klar

20.15-20.45: Facebook

20.45-21.30: Lægger tøj sammen, mens jeg ser tv

2. reducer dine aktiviteter

Nu har du fundet frem til hvad du oftest bruger dine aftener på. Nu kan du kigge på om der er noget du kan uddelegere til andre i familien. Noget du kan gøre mindre af, eller helt droppe? Måske behøver du ikke bruge 30 minutter på Facebook? Det kan også være, at en anden kan overtage madpakketjansen? Svarene er dine! Pointen er, at du bruger et par dage på at være nysgerrig på dine rutiner, og prioriterer hvad der er vigtigst for dig at bruge din kostbare tid på.

Overbevisninger, som spænder ben

Det er vigtigt, at du signalerer over for dig selv, at det er et projekt, der er så vigtigt, at det skal have topprioritet. For nogle viser det sig at være super svært. Min erfaring er, at det ofte handler om, at der er nogle gamle overbevisninger der spænder ben.

Her er nogle hyppige uhensigtmæssige overbevisninger, og tilhørende mere hjælpsom tanke.

Du kan prøve at skrive dem om, så de passer på dig.

1.Uhensigtmæssig overbevisning: “Jeg må ikke være til besvær”

Mere hjælpsom tanke: Det er vigtigt for mig at tabe mig. Det ved min mand og jeg ved at han støtter mit projekt. Så selvom han ikke selv har tilbudt at aflaste mig, så er jeg sikker på, at han gerne vil støtte mig, hvis jeg spørger ham.  

2.Uhensigtmæssig overbevisning: “Det er egoistisk at prioritere mig selv, før de praktiske gøremål”

Mere hjælpsom tanke:” Familien bryder ikke sammen, fordi jeg sætter mig 15 minutter for mig selv, i stedet for at ordne køkkenet. Jeg får energi og bliver gladere, når jeg prioriterer mig selv. Så selvom jeg bedst kan lide, at køkkenet er ordnet, så ved jeg, at jeg på sigt bliver gladere af at passe på mig selv”


3.Uhensigtmæssig overbevisning: “Jeg skal kunne klare det hele selv”

Mere hjælpsom tanke: “Intet menneske kan klare det hele selv. Tanken om, at skulle klare mig selv, presser mig ud i stress og utilfredshed. Det er bedre for mig, at jeg øver mig i at bede om hjælp.

Hvis din plan ikke er målbar, er den højst sandsynligt for uklart.

Sidste punkt er at gøre din plan målbar. Beslut dig for at bruge 2 minutter i forbindelse med dine måltider og sæt ca. 15 minutter af på et tidspunkt i løbet af dagen, til at gennemgå maddagbogen. Jo mere præcist du ved hvornår du vil gøre det, jo større er sandsynligheden for, at du holder ved.


Kh Ditte


10 overbevisninger, der kan få dig til at spise mere, end du har behov for
Lær af dine fejltrin, og visk så tavlen ren