Skræmmer tanken om at droppe slankekurene?

Skræmmer tanken om at droppe slankekurene?

For mange er mad forbundet med angst

Hvis du over længere tid har kæmpet med- og imod - mad og vægt, vil du sikkert kunne genkende, at det kan være forbundet med angst at give slip på de evige slankekure. Når du kontrollerer din mad ud fra regler, får du nemlig hurtigt et had/kærlighedsforhold til maden. Den bliver på mange måder, noget som må styres, og lysten holdes nede, for ikke at tage magten fra dig.

Slankekure kan give en midlertidig følelse af kontrol, som kan dæmpe angsten

Du har sikkert mere end en gang erfaret, at den kontrol du oplever, når du påbegynder en ny kur er beroligende. De første timer, dage eller måneder, hvor du følger kuren til punkt og prikke. Du er høj på nyhedens interesse og det virker så let og ligetil, at du slet ikke kan forestille dig, at du en dag vil spise anderledes. Dén følelse af ro og at være i kontrol vil for mange være den de husker, efter at slankekuren er blevet afløst af en en følelse af kontroltab. Når kuren på den ene eller anden vis stopper og du istedet tager dig selv i at være faldet tilbage til dine gamle spisevaner, eller værre har svært ved at stoppe med at overspise alt det, som du ikke spiste mens du var på slankekur.  Derfor er det logisk, at du husker dine kure som noget godt, selvom din erfaring siger dig, at de har en grim bagside.

At droppe slankekurene kan give angst

Virkeligheden er , at følelsen af kontrol er og bliver en illusion for langt de fleste. Slankekurens bagside er nemlig, at den for langt de fleste altid ender - og når den ender så følger overspisningerne. Alligevel kan det føles meget overvældende at forestille sig, at stoppe ambitionen om at følge en kur,  fordi det giver associationer til de perioder, hvor du netop er faldet i, og spiser alt det du ikke måtte få, og i store mængder. Derfor kan tanken om at spise uden slankekurens faste rammer, give fantasier i retning af  " +10 kg på en måned".

Forskellen ligger i, at du opøver en indrestyret kontrol- fremfor ydrestyret.

Hvordan kan jeg på den ene side sige, at du skal give slip på slankekurenes kontrol, men på den anden side sige, at du skal opøve kontrol?

Det kan lyde selvmodsigende. Men der er en stor forskel!

En slankekur er ligeglad med, hvorfor du spiser for meget. Dens mål er at så længe du følger planen så spiser du rigtigt og undgår de negative mønstre. Men i den tilgang ligger jo også hele problemet ved slankekure: For de fleste kan med viljens magt undlade at spise sukker, eller spise efter en nøje planlagt kostplan i en given periode. Men på et tidspunkt, så løber du tør for overskud og så begynder dine gamle mønstre at vise sig igen.

Altså de mønstre, som hele tiden lå bag dine overspisninger og overvægt. Du kunne holde dem nede i en periode, men du fik aldrig ændret dem. Så på et tidspunkt vil de komme snigende tilbage i dit liv. Traditionelle slankekure overser hvor meget af vores spisning der er styret af gamle vaner og tankemønstre og derfor bliver du fanget i en ond cirkel mellem slankekure og de gamle dårlige vaner, fordi du aldrig får arbejdet med det der ligger bag ved din spisning.

De fleste har relativt få problemområder, som de har brug for at arbejde med for at normalisere deres spisning og som konsekvens deres vægt.

Den store forskel ligger i, at du arbejder med problemts rod - dine tankemønstre og vaner omkring din mad og spisning. Så du opøver en  kontrol over, hvad du spiser, som ikke handler om, at du blindt skal følge en udefrakommende kur.

Det er nemlig slet ikke nødvendigt at være ekstrem striks med sin mad for at tabe sig. For langt de fleste handler det om at få arbejdet med de dårlige vaner, som årevis med on/off slankekure har medført:

  • Overspisninger- fx. store mængder slik indtaget på kort tid.

  • For meget mad til måltiderne.

  • Småspiseri fordelt over hele dagen.

  • Sukkerafhængigheden.

  • Den Sort/hvide tilgang til mad. Enten spiser du super sundt, - eller super usundt. (De fleste får mere sundhed for "pengene", hvis de lærer at spise en  blanding af sund og usundt stabilt uden at svinge mellem ekstremerne).

  • Tilladende tanker omkring din mad og dine overspisninger. Måske kan du genkende- "jeg starter forfra i morgen".

Når du har arbejdet med dine dårlige vaner,  så vil du opleve en hel ny form for tryghed omkring mad og spisning. Angsten for at maden tager magten fra dig vil mindskes for hver gang du formår at bruge dine teknikker. Vi har lært, at skal vi tabe os, så skal vi ændre vores spisning radikalt. Min besked til dig i dag er, at det oftest handler om justeringer og slet ikke behøver at være boot camp-hård, for at give dig bonus på både sundhed og vægt.

Teknikkerne? dem kan du få på onlineforløbet "Successful Eating".


Kh Ditte

Kan man begynde at meditere på en onsdag?
Det karaktertræk vindere besidder