Hvad forskningsprojekt i Århus kan lære os om vægttab

vægttab mindset

“Det der bekymrer mig lige nu er, at mine kollegaer er begyndt at kommentere på mit vægttab”.

Sådan skrev en kursist for nyligt.

Hun var bange for, at alt den opmærksomhed på hendes vægt ville forstyrre den gode proces hun var midt i - og det havde hun god grund til!

Jeg kom til at tænke på hendes bekymring igen, da jeg læste om et forskningsprojekt i Århus. Her har de lært forældre at rose deres børn på en ny måde, når de læser med dem. Ved det lille skift har de  formået at løfte børnenes læsning så meget, at det svarer til, at de har haft 4 ekstra dansktimer om ugen.

Det er spændende nyt og baserer sig på Carol Dweck’s forskning og bog “Mindset”, som iøvrigt er meget spændende læsning.

Det de fandt ud af i Århus er, at det gør en stor forskel om man roser barnet for “hvor er du god til at læse” eller for “hvor har du været tålmodig med de svære ord i dag”.

Får børnene ros for at være gode læsere vil de nemlig være nervøse for på et senere tidspunkt at lave fejl og derfor afsløre, at de måske slet ikke er så gode, som forældrene tror. Derfor vil de blive mindre vedholdende og mindre tilbøjelige til at kaste sig ud i svære bøger, af angst for at falde igennem.  Derimod gjorde ros for indsats det stik modsatte. Når fokus fra forældrene ligger på barnets måde at gå til arbejdet på, bliver barnet villigt til at lave fejl og dermed turde tage chancer og lære noget nyt.

Det kan lære os noget vigtigt om vægttab

I lyset af projektet om læsning giver det ganske god mening at komplimenter for vægttab kan være en blandet fornøjelse. For det har nemlig samme effekt, som når vi fortæller børn at “de er gode til at læse”. Det skaber præstationsangst.

  1. Hvad hvis jeg tager på igen?

  2. Kan jeg nu tillade mig at tage et stykke kage, når de lige har rost mit vægttab?

  3. Hvad har de tænkt om mig før?

  4. Jeg må skynde mig at tabe mig endnu mere, så de rigtigt bliver imponerede

Der sker altså det samme, som for børnene.

Fokus rykker sig væk fra det væsentlige. Læring, udvikling og glæde ved processen og over på “synes andre, at jeg er dygtig (læs tynd) nok”

Det er en ubehagelig målestok- både for børn og voksne

Problemet er, at man bliver hooked på ros, når den gives forkert. Mange kvinder er så vandt til at vurdere sig selv ud fra andres reaktioner, at netop denne ros, er deres målsætning for vægttabet. 

Det ændrer bare ikke ved, at kommentarerne er tomme selvtillidskalorier og oftest forskubber fokus og i sidste ende ikke er hjælpsomt.

Mit onlineforløb “Successful Eating” er bygget op omkring Carol Dweck’s forskning og her kan du tage de første skridt mod et nyt mindset, når det gælder vægt, mad og spisning.

Kh Ditte

Juleeffekten
I mindernes kløer