Eksamensangst- når ambitionerne spænder ben

Eksamensangst- når ambitionerne spænder ben

Ambitioners sammenhæng med eksamensangst

Ambitioner kan drive os til at gøre det ekstra, der skal til for at klare os godt til eksamen. Men for høje ambitioner kan vise sig at skabe den modsatte effekt.

For høje ambitioner kan nemlig give os eksamensangst, så vi underpræsterer. Der kan være flere grunde til at ambitionerne spænder ben:

1. Du har sat dig et urealistisk mål 2. Du har et realistisk mål, men du synes det vil være en katastrofe, hvis ikke du lever op til det

Man må finde en balance

Både for lave og for høje ambitioner påvirker dit stressniveau i en grad, så du risikerer at underpræstere. Hvis dine ambitioner er for lave risikerer du, at du ikke har motivationen til at få forberedt dig godt nok. Men er de for høje, så kan nervøsiteten blive så stor, at du underpræsterer. Det optimale er at finde en balance, hvor du er så ambitiøs, at du til eksamen oplever en mindre stress-reaktion. For når du er lige tilpas stresset, kan stress faktisk få dig til at præstere bedre, fordi den får dig på mærkerne.

4 råd til at skabe en god balance

Hvordan kan du få de positive virkninger af dit ambitionsniveau, uden at det hæmmer din præstation?

1. Vær realistisk. Hvor meget har du forberedt?, Er det et fag, du er stærk i? Vil det virkelig være en katastrofe at få en lavere karakter?

2. I stedet for kun at gå efter én karakter, beslut i stedet en zone af gode-nok-karakterer

3. Hvis du tidligere har været meget eksamensangst, kan det berolige at sætte dit karaktermål lidt lavere end normalt. Fokuser i stedet på at få en god eksamensoplevelse 4.spørg dig selv: " Hvad er det værste, der kan ske", "hvad er det bedste, der kan ske" og "hvad er det mest realistiske"?


Kh Ditte


Den sundhedsbevidste spiser
Førstehjælp til flyskræk