5 tegn på lavt selvværd

5 tegn på lavt selvværd

Hvis du har lavt selvværd, kommer det nok ikke som et chok for dig. Men måske er der nogle konsekvenser af det lave selvværd, som du ikke før har tænkt over.

1: At du ofte er meget selvkritisk

Hvis du har lavt selvværd, er det lidt som at leve under konstant angreb. I virkeligheden får du måske ikke så meget kritik fra omverdenen, men din selvkritik minder dig konstant om egne fejl og mangler.

2: At du ofte er fokuseret på svagheder, fejl og mangler

Det er lidt bagvendt. Men dit fokus på dine svage sider er en misforstået omsorg. Din hjerne har spillet dig et puds og tror, at den hjælper dig til at undgå fremtidig kritik fra omverdenen, hvis den som den første påpeger dine svage sider. Tanken er, at du så kan nå at ændre dig- så andre bedre kan lide dig. Men det betyder, at du aldrig opdager, at du er god nok, som du er.

3: At du ofte føler sig uberettiget til at modtage andres kærlighed, opmærksomhed og accept

Hvis du inderst inde ikke føler dig ok, er det svært at tro på, at andre oprigtigt synes du er elskelig.

4: At du ofte føler sig skyldig

Selvkritikken betyder, at du ofte påtager dig alt for meget ansvar for episoder og stemninger, som slet ikke er dit ansvar.

5: At du har sværere ved at træffe svære beslutninger

Med det lave selvværd følges ofte en ambivalens. For på den ene side ved du godt, hvad du helst vil. På den anden side står alle bekymringerne og selvkritikken og betyder, at du ikke tør tage en beslutning.

Husk at selvværd er ikke statisk, det kan ændres! 

kh Ditte

Hvorfor selvkritik skader din sundhed: 7 måder du kan beskytte dig selv
Spiser du for at dulme negative følelser?