Sådan skaber du sunde vaner, som varer ved

Sådan skaber du sunde vaner, som varer ved

Er du perfektionist med din sundhed?

I teorien lyder det jo optimalt at være perfektionistisk med sin sundhed. Men for de fleste er virkeligheden, at en sort/hvid tilgang til sundhed i sidste ende bliver til mindre sundhed end en mere fleksibel tilgang.

Meget få kan holde et 100% fravalg af for eksempel sukker. Så hvis det er målet, vil du ofte opleve et eller flere af følgende:

  1. Du går slet ikke i gang med at spise mindre sukker, det virker alt for uoverskueligt

  2. Du stopper helt med at spise sukker- i en periode. Derefter falder du i og spiser alt det sukker, du kan komme i nærheden af

  3. Du lever med mere eller mindre konstant dårlig samvittighed, fordi dine regler er så stramme, at det er næsten umuligt ikke at bryde dem ind imellem.

Gradvise holdbare ændringer med fokus på sundhed

Selvom du ikke når fra 0-100 på en dag, kan du med mindre ændringer stile imod at være sundere i morgen end i dag. Hvis vi holder os til eksemplet med sukker, kan det være, at første skridt slet ikke er at udelukke sukker, men at skære ned i indtaget. Hvis dine ændringer er så små, at du ikke føler afsavn,vil det øge sandsynligheden for at ændringen er langtidsholdbar.

Fordele ved at gøre det gradvist

  1. Du føler ikke afsavn

  2. Fordi du ikke føler afsavn, mindskes risikoen for at falde tilbage i gamle vaner

  3. Din regel er så fleksibel, at der er plads til at leve et normalt liv, uden at du skal have konstant dårlig samvittighed.

  4. Når den nye sundere vane er blevet hverdag, kan du indføre endnu en sund og langtidsholdbar ny vane

Denne tilgang kan selvfølgelig bruges på alle områder af din sundhed. Hvis du for eksempel ved, at du ofte træner meget intensivt i en periode for så helt at miste lysten til at træne. Så kan den gradvise tilgang hjælpe dig til at få mere motion ind i hverdagen på en langtidsholdbar måde. 

kh Ditte

Negative erfaringer kan forhindre god kommunikation
3 tegn på, at du er (for) perfektionistisk