Bliver du for hidsig og får dårlig samvittighed?

Bliver du for hidsig og får dårlig samvittighed?

Jeg gør indimellem og bagefter får jeg dårlig samvittighed og ærgrer mig over, at jeg ikke formåede at gøre andet i situationen.

Jeg ser flere faktorer, både hos mig selv og mine klienter, når vi lader temperamentet løbe af med os. 

1. Egenomsorgen:

Når vi selv er i minus, er der ikke noget overskud at give af. Derfor er det vigtigt, at vi ikke dræner os selv yderligere med dårlig samvittighed og indre tordentaler, når vi har overreageret i en situation. For hvis vi reagerer med at skælde os selv ud, så dræner vi os selv for energi, og ender med at være endnu mere i minus, end vi var i første omgang. Ud over det, er der også den funktion ved skældud, at den får os til at føle os som dårlige mennesker, og hvad gør dårligere mennesker? - De opfører sig skidt og skælder bl.a. for meget ud. Så skældud kan hurtigt blive en ond cirkel- også selv om det er os selv vi skælder ud!

Det vi kommer længst med, er en forståelse for, hvad der gjorde det svært at handle ansvarsbevidst i situationen. Det kan være en forståelse for, at vi var trætte, stressede eller fraværende. Med den viden, kan vi vælge at prøve at gøre  noget andet næste gang. F.eks. drosle lidt ned på aftensmads-ambitionerne, når vi er trætte. Så vi ikke ender med at blive rasende, når børnene ikke vil spise den gode mad, vi har brugt vores absolut sidste kræfter på at lave. På den måde kan fejltrin bruges som læring og udvikling, i stedet for noget vi bruger til at trække os selv ned med, og derfor ikke udvikler os af.

2. Vi føler, at kun vores dagsorden er vigtig

Et andet område som jeg gang på gang ser driller er, at vi indimellem glemmer, at de andre mennesker omkring os også har deres dagsordener. Vi bliver så optagede af hvad vores eget projekt er, at vi glemmer, at det måske ikke passer ind i dagsordenen for dem omkring os. Det kunne være den omsorgsfulde mor, som ønsker en god og sikker fremtid for sin datter, og derfor synes det er svært ikke at blande sig, når datteren er ved at droppe ud af sin uddannelse. Eller moren til det lille barn, som bliver irriteret over, at hun har lavet en masse mad, som barnet nu ikke gider spise. Eller for den sags skyld den sundhedsbevidste kvinde, som har svært ved at forstå, at maden ikke er vigtigt for hendes kæreste.

Alt efter hvor stærkt vi føler for vores dagsorden, kan sådanne mismatch tænde vores vrede i en grad, så vi bliver rasende. Vi bliver simpelthen så blinde for, at de andre omkring os gør det de gør af en god grund, at  vi føler de gør det for at genere eller modarbejde os.

De to punkter hænger tæt sammen, da vi ofte har brug for overskud, for at kunne hæve os i helikopterperspektiv og se på egen andel i en konflikt

Så mit råd til dig er; næste gang du bliver rasende og den dårlige samvittighed rammer. Så prøv at sætte dig ned, når du har ro, og besvar følgende spørgmål:

  1. Min dagsorden, beskriv alle de faktorer der påvirkede dig?  (Hvad ville og følte du?) 

  2. Hvad tror jeg den andens dagsorden var (hvad ville og følte han/hun?)

  3. Hvordan påvirkede deres dagsorden, det du ville/ skulle gøre?

  4. Hvis du havde anerkendt den andens dagsorden, ville det have gjort en forskel?

Ofte sker der der ret fantastiske, at vores vrede fordamper, når vi forstår den anden parts dagsorden, og så kan vi langt bedre finde en løsning begge parter kan leve med!


Kh Ditte

4 strategier til at nyde julefrokosterne uden overspisninger og dårlig samvittighed
Strong is the new skinny