Lad gode vaner presse de dårlige ud

Lad gode vaner presse de dårlige ud

Har du (også) prøvet at love dig selv IKKE at spise usund mad, for så at spise kage dagen efter? Jeg hører utroligt tit, hvordan sådan en plan er fejlet og mit budskab i dag er, at det er din PLAN der gør det svært for dig at skabe holdbare ændringer.

Når du prøver at forcere at leve sundere ved at udelukke, får du ekstra svært ved at holde din plan.

Det er der flere grunde til:

1. At fjerne giver en følelse af afsavn

Når du beslutter dig for ikke at spise en bestemt madvare eller madgruppe, så sker der det, at du automatisk begynder at fokusere lidt mere på den.  Du får måske endda mere lyst til den end ellers og når du endelig spiser den, er du tilbøjelig til at spise lidt ekstra. Fordi du ved, at du ikke må få den så tit. Det betyder, at din plan faktisk er med til at gøre det ekstra svært for dig at overholde- din plan.

2. Matcher ikke altid virkeligheden og er derfor baseret på motivation, som vi alle har i varierende grad gennem ugen

Virkeligheden er, at du engang imellem får tilbudt noget usundt, som du simpelthen bare MÅ smage.  Virkeligheden er også, at du indimellem er ude, er sulten og udbudet ikke er til andet end junk. De dage motivationen er høj kan du sikkert enten faste dig igennem eller spise dig mæt i den ene sunde ting der er. Men andre gange vil det være mest nærliggende at spise det der er. Konsekvensen kan være massiv dårlig samvittighed og en overspisning.

3. Fjerner en dårlig vane, uden at tage aktivt stilling til hvad vi vil sætte i stedet

Når vi fjerner en dårlig vane uden at have introduceret en bedre først, så står vi lidt på bar bund. Forestil dig, at du beslutter, at du ikke skal spise fastfood, men du har spist ude så længe, at du hverken har mad i huset eller nogle særlige evner i køkkenet. Efter 3 dage med havregryn til aftensmad vil det være let at falde tilbage i de gamle vaner.  

Hvorfor jeg hellere vil fokusere på at få mere sundt ind, end at forbyde det usunde!

 

  • Trigger ikke følelsen af afsavn

Når du tilfører gode ting, føler du ikke, at du går glip af noget og  skaber derfor ikke et kunstigt behov. Det vil sige, at hvis du i stedet beslutter dig for at spise grøntsager til alle måltider 80% af tiden. Så vil din nye vane ikke betyde, at du føler, at du går glip af en hel masse. Men derimod være et positivt tiltag du vil glæde dig over. Og det fine er, at når du spiser mere grønt, så vil du helt automatisk skubbe noget af det usunde ud

  • Du er ikke afhængig af din motivation

Når du tilfører en masse gode  grøntsager til dit liv, vil du opleve at det er meget lettere at “lytte” til kroppen. Nogle gange vil du slet ikke have lyst til kage. Men nu vil du sige nej tak uden den mindste følelse af afsavn. Og når du har lyst til kage, så lad der være plads til det. For du ved, at du er ved at du spiser sundt generelt.

  • Du har etableret den nye gode vane først

Når du  indfører de gode vaner først, altså grøntsagerne.  Så vil du opdage at uvanerne begynder at fylde mindre, næsten uden, at du tænker over det. Der er simpelthen mindre plads til dem. Både mentalt- og i maven!

Sådan gør du!

Prøv de næste 14 dage at glemme alt om regler for hvad du IKKE må.

Vælg dig i stedet en sund vane som du vil fokusere på at indføre.

Læg mærke til hvordan nye sunde vaner ikke udløser overspisninger eller overdreven fokusering på det forbudte J

eg har selv en målsætning om at drikke 8 glas vand og spise 600 gram grøntsager. Jeg har bevidst valgt mål, som jeg ved, jeg relativt let kan opnå 8 ud af 10 dage. Jeg vil også foreslå dig at vælge en realistisk ny vane, for jo flere succeshistorier du får, jo større er sandsynligheden for, at du fortsætter med den gode vane.

Vi har forskellige områder, som vi ønsker at stramme op på, så hver mand sit mål. Men det kan være en god idé at vælge en ting, som du fokuserer på, indtil det er en vane. Så kan du bagefter indføre den næste gode vane og så videre.


Kh Ditte

Er du et madøre - eller kan du bare ikke styre dig?
Skam og kropshad