Skam og kropshad

Skam og kropshad

For nyligt arvede jeg en bunke ALT for damerne fra min farmor.

18 blade fra 1950. Jeg var målløs, jeg åbnede det ene blad efter det andet og intet om slankekure eller kropshad! Det var jo fantastisk, jeg forestillede mig min farmors liv uden det pres, som vi oplever i dag.

Men i det 18 blad, var der en slankekur. En nytårskur.

Her står  “ at interessen for afmagring er enorm, ser man ikke alene af de forskellige slankhedspræparater, som enten er uden synderlig virkning eller også skadelige, men som alligevel sælges tilstrækkeligt til at kunne bære dyre reklamekampagner”

Så min ophøjning af gamle dage, var nok mere ønsketænkning, end noget andet.

Jeg tror da at presset for at være slank, som vi opfatter slank i dag var mindre. Men lur mig om ikke en stor del af kvinderne i min farmors generation alligevel så på sig selv og følte, at de ikke var gode nok. Måske var idealerne anderledes, men ønsket om at være attraktiv er ikke nyt. Så måske handler det ikke så meget om medierne, men om den skam vi kvinder bærer rundt på.

Følelsen af, at vi ikke er gode nok. Det lave selvværd! Selvfølgelig kan man argumentere for at bladene, slankeindustrien, reklamerne spiller på vores skam og usikkerhed, men hvis vi ikke var usikre, ville det ikke appellere til os.

Vi er tilbøjelige til at give vores udseende skylden for de ting der ikke fungerer i vores liv. Hvis jeg var slankere, fastere i kødet, yngre. Så ville jeg søge nyt job, få en ny kæreste, have et mere spændende liv.  

“Jeg føler mig fed”  er ofte bare et synligt billede på “jeg føler mig ikke god nok”.

  Da det jo føles meget lettere at tabe sig 5 kg, end at ændre sin personlighed, så er det da ikke så mærkeligt, at vi bliver fanget af kurene og drømmene om at blive et bedre menneske. Derfor bliver det at være “på kur” for mange lig med at være et godt menneske. Tilsvarende bliver overspisninger eller følelse af kontroltab skamfuldt og fodrer det lave selvværd.  

Så hvad skal der til for at bryde sammenhængen mellem selvværd og udseende?

  For at bryde den onde cirkel mellem lavt selvværd og kropsutilfredshed, må du begynde at tage dit nuværende selv seriøst. Ikke hende du potentielt kunne ønske dig at være. Men hende du er. En måde at begynde at kunne lide sig selv bedre på, er at begynde at behandle sig selv bedre.  

  1. Begynd at behandle dig selv, og din krop, pænt i dag. Vent ikke med at give dig selv omsorg til du er “perfekt”- den dag kommer aldrig

  2. Arbejd på at ændre dit kropsideal. Forskellen mellem dét og virkeligheden har stor betydning for din følelse af skam. Læg mærke til gennemsnits danskeren omkring dig. Hvad nu hvis det var ok at være helt almindelig?

  3. Når skammen opstår, så sæt ord på og overvej om du kan tænke anderledes om situationen. Sig til dig selv: "lige nu føler jeg skam". Stil så spørgsmålstegn ved skammen! Hvem i dit liv støtter din negative selvopfattelse? Hvem støtter den ikke, og hvad ville de sige?

  4. Opdag dine basale behov - “Hvad har jeg behov for”, prøv at give dig selv mere af det du har behov for! (søvn, latter, afslapning, venskab osv.)

  Vil du arbejde  selvværd, skam og kropsbillede?

Så prøv mit online kursus “Successful Eating”


Kh Ditte

Lad gode vaner presse de dårlige ud
Sukkerafhængighed er en bitch