3 myter om overspisning og de virkelige årsager

3 myter om overspisning og de virkelige årsager

At spise for meget, og især at overspise har en lidt pinlig klang for de fleste. Det skyldes, at vi igen og igen hører disse 3 myter om, hvem det er der overspiser, og ikke mindst, hvorfor de gør det.

Den forestilling vil jeg gerne gøre op med.

For overspisninger skyldes ikke:

  • At man er født uden viljestyrke

  • At man prøver at straffe sig selv

  • At man ikke ønsker at tabe sig

  • At man er grådig og kan ikke nøjes med en passende mængde

  • At man har psykiske problemer, som man håndterer ved at spise

Der er selvfølgelig altid undtagelser. Men lad mig give dig et eksempel, inden du får de grunde, der gælder for de fleste kvinder. "Julie har fået nyt job, en forfremmelse der har ført længere arbejdsdage med sig. Hjemme har hun mand og to børn. Hverdagen fungerer, men hun kan godt mærke, at hun er mere træt og stresset, end tidligere. Ofte tyer hun til mad. Det kan være sukker på kontoret, for at holde koncentrationen oppe, lidt ekstra godt til aftensmaden eller slik på sofaen, når børnene sover" Som du kan se, så er Julie ikke en person uden viljestyrke, så ville hun slet ikke kunne magte så mange opgaver, så godt. Hun er heller ikke grådig af natur, men har skruet op for maden, som et forsøg på at håndtere, at hun har nogle basale behov, som hun har svært ved at få dækket på anden vis. Hun har slet ikke psykiske problemer, hun er bare træt og presset.

Så hvorfor overspiser Julie?

  • Julie presser citronen i øjeblikket. Hun har basale behov, som hun ikke får dækket. Derfor forsøger hun at dække dem med mad

  • Gennem denne periode, har hun fået skabt nogle uheldige spisemønstre. Mønstre som har skabt en sukkerafhængighed, som nu giver hende lyst til at spise oftere og oftere.

  • Julie er ikke grådig. Men hendes krop er presset. Fordi hun er udmattet får hun lyst til salt, sødt og fedt. Som havde hun tømmermænd. Det handler ikke om grådighed, men om at kroppen beder om mere energi.

Overspiser du, som Julie? Så vil jeg elske at hjælpe dig til at finde dine grunde til, at du overspiser. Det er muligt at få kontrollen tilbage over din spisning. Også selvom du har et travlt liv.


Kh Ditte

Jeg er bare glad for, at jeg ikke har slået mig på flasken
Unge pigers kropsidealer er ikke et kønt syn