Hvorfor rationelle mennesker prioriterer egenomsorg, når de vil tabe sig

Hvorfor rationelle mennesker prioriterer egenomsorg, når de vil tabe sig

Vi er jo fornuftige mennesker Vi har måske endda et helt konkret mål- nemlig vægttab Så hvorfor spilde tid på noget så fluffy og umålbart som egenomsorg?

Fordelene ved egenomsorg kan bedst forklares med et eksempel.

Stine er midt i 30'erne. Hun er gift, har 2 børn og et krævende job. Hun er perfektionist og har svært ved at gå på kompromis med de ting hun føler hun bør gøre og opnå. Hun presser sig selv hård, og er ofte udmattet. Alligevel ser hun sig selv sige ja til en masse yderligere forpligtelser, i skole og børnehave. Hun vil også helst nå at motionere 3 gange om ugen. Men Stine har en hemmelighed. Bag det perfekte ydre har hun svært ved at kontrollere det med maden. Hun svinger mellem at spise ultra sundt og stoppe ved bageren og købe 3 romkugler, som hun spiser i bilen hjem. Jeg behøver vist ikke at fortælle at hun skammer sig vel? Hun græmmes over, at hun ikke kan tage sig sammen og at de andre kan se, at hun har taget på. Men hendes løsning på skammen og selvleden er den gale. For Stine tror nemlig, at den bedste løsning er at stramme op. Hun tror, at hun må finde endnu mere tid til at motionere og mindre tid på sofaen. Men hun overser en meget vigtig pointe, som i sidste ende er den, der betyder, at hun ikke taber sig.

Når vi ikke giver os selv egenomsorg, så må kroppen prøve at klare sig så godt den kan

  • Det kan betyde, at man pludselig længes efter sukker og kaffe, når man egenlig er træt

  • Det kan også betyde, at man er så stresset, at kroppen higer efter sukker (for kulhydrat sænker stresshormon)

  • Mad kan blive den eneste måde, man giver sig selv omsorg på.

  • Kroppen kan også finde på, at spise svære følelser væk, hvis ikke den får lov at arbejde med dem på bedre vis.

Kroppen er klog, den snor sig.

Men den kan bedst lide, når vi passer på den. Og når vi passer på den, så belønner den os ved at gøre vores spisning lettere. Det betyder, at når vi prioriterer den rette egenomsorg, så opnår vi også:

Derfor Sætter rationelle mennesker tid af til egenomsorg, når de gerne vil tabe sig.

Det giver nemlig de bedste resultater!


Kh Ditte

Er du bange for at føle sult?
Tanker, der feder