Juleeffekten

jul vaner overspisning

Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg lige er kommet igang med en  god ny vane, for så at løbe ind i sygdom eller ferie, for aldrig at genoptage den igen.

Lur mig om du ikke har prøvet det samme?

Vil du vide, hvorfor det sker?

Det sker fordi de fleste af vores dagligdags aktiviteter, inklusiv vores spisning, er spundet ind i et væv af småvaner.

Så vores nye gode vane med at drikke et glas varmt vand med citron om morgenen står faktisk ikke alene. Før den kommer, hvad vi plejer at gøre om morgenen.

Vi er nemlig vanedyr. Vi tager bad, tager tøj på, børster tænder og spiser morgenmad i en rimelig præcis sekvens, som vi sjældent afviger fra.

Når vi indfører en ny vane, som citronvandet, så sætter vi det ind i vores kæde af eksisterende vaner og det hjælper os til at huske det. Bad, tøj, morgenmad, kaffe og citronvand- tjek!

Men hvad sker der, når vi bliver syge- eller for den sags skyld holder juleferie?

Pludseligt finder vi os selv i situationer, hvor vi bryder med vores normale vaner. Måske sover vi længe og springer morgenmaden over. Måske sover vi slet ikke hjemme og må indrette os på andres morgenvaner.

Vores mest rodfaste vaner sidder så godt fast i hjernen, at vi uden problemer vender tilbage til vores vante morgenrutine, når hverdagen er retur. Men nye vaner sidder knap fast endnu, så de er sårbare overfor forstyrrelser.

Derfor må vi værne ekstra om dem, hvis vi vil videreføre, når hverdagens rutiner afbrydes.

Det er noget af det du lærer på onlineforløbet “Successful Eating”, for det nytter ikke så meget at starte en masse nye, gode tiltag, hvis de hurtigt er glemte igen. De frygtede 2 skridt frem og 2 (ofte 3) skridt tilbage.


Kh Ditte

Det kvinder skammer sig over
Hvad forskningsprojekt i Århus kan lære os om vægttab