Min mor bliver faktisk fornærmet, når jeg ikke spiser nok

Min mor bliver faktisk fornærmet, når jeg ikke spiser nok

Efter min sidste mail om høflighedsspisning og angst (du kan læse her) fik jeg en fin mail fra Maria. Hun fortalte, at hun oplever, at hun sagtens kan sige fra overfor sine veninder uden, at det går ud over den gode stemning, men siger hun nej tak til mors mad, så koster det på humøret og relationen.

Jeg besluttede at lave et fællessvar, for jeg er sikker på, at mange sidder med Marias oplevelse. At nogle faktisk bliver fornærmede.

Her kan du også bruge de 3 spørgsmål fra sidste mail:

  • Vil din gode veninde virkeligt slå hånden af dig i vrede over, at du afslog hendes julekonfekt?

  • Tror du reelt hun vil blive vred?

  • Og hvis du tror hun bliver stødt - vil hun også være ked af det om to dage, en uge eller til næste år?

Især det 3. spørgsmål er godt, når du skal beslutte, hvad du vil gøre.

Hvis du, som Maria, oplever at mor bliver sur og ked af det, når du takker nej til mere julemad. Så skal du først huske, at det er helt ok at vælge dine kampe!

Derfor kan du lave en cost-benefit analyse ud fra det 3. spørgsmål. Hvad vil det koste dig at takke nej/ja til mors mad.

Altså: bliver resten af juleaften ødelagt pga mors dårlige humør, hvis jeg takker nej? Eller er hun lidt fornærmet i nogle minutter og så er stemningen fin igen?

Det er relevant viden, og på baggrund af den kan du nu beslutte, om du vil spise af høflighed, eller holde fast i dine grænser. Vælger du at spise af høflighed, så kan du samtidig beslutte dig for at tage en snak med din mor en anden dag. Her kan du fortælle, at du arbejder med ikke at overspise og derfor kommer til at takke nej fremadrettet og at det intet har med hverken hendes lækre mad, eller hende som person at gøre.

Denne snak kan reelt gøre hende ked af det. Det vil jeg være ærlig at sige. Men igen, vær realistisk. Hvis hun forstår hvorfor du takker nej, vil jeres relation så være dårligere om et år, eller vil hun over tid vænne sig til det? Igen på baggrund af dit svar er valget dit. Men jeg vil dele med dig, at langt de fleste af mine klienter oplever, at den modstand der er i starten forsvinder over tid.

Du kan få hjælp til din spisning på "Successful Eating" Du kan være igang om 10 minutter.

kh Ditte

Bag høflighed gemmer der sig ofte angst
Følelsesregulering - nøglen til dit vægttab