De negative konsekvenser af Low carb og periodisk faste

De negative konsekvenser af Low carb og periodisk faste

Vi har længe vidst at slankekure forstyrrer den sunde, naturlige spisning og øger risikoen for at udvikle overpisninger og overvægt.

Men hvad så med low carb og periodisk faste, vil det også forstyrre spisningen eller vil det stabile blodsukker i stedet gøre det lettere at spise sundt og ligefrem fjerne trangen til overspisninger? 

En ny undersøgelse  (MS Colombarolli, 2022) har set på dette og fandt en sammenhæng mellem det at spise low carb for at tabe sig - og forstyrret spisning.  Det man fandt var at blandt dem der spiste low carb var der et højere antal der overspiste, de oplevede flere cravings og de brugte mere tid på tanker omkring at kontrollere mængden af kulhydrater, sammenlignet med folk der ikke er på slankekur.  

Men hvad så med dem der både spiste low carb og praktiserede periodisk faste (f.eks ved at springe morgenmaden over)?.

Den kombi var endnu mere uhensigtsmæssig.  Deltagerne der kombinerede de to, oplevede nemlig flere overspisninger end den gruppe der "kun" spiste low carb. De oplevede også flere cravings, flere kontroltab - og mere skam forbundet med disse.  

Alt i alt synes jeg det giver stof til eftertanke

  • At low carb trods stabilt blodsukker også øger risikoen for forstyrret spisning og overspisninger

  • At Periodisk faste og Low carb kombineret øger risikoen for at ende i overspisinger og forstyrret spisning yderligere.

Det er egentligt ikke overraskende fra min stol, både fordi jeg i årevis netop har hjulpet kvinder hvis spisning er blevet forstyrret og hvis overspisninger i dag trækker gevaldigt fra deres hverdags-livskvalitet. 

Men også fordi jeg oplever flere og flere kursister der har afprøvet faste - og har slået sig lidt på det. 

Nu er det ikke sådan, at du skal stoppe med at spise low carb og faste, hvis det virker for dig

Men hvis du kan genkende, at du har overpisninger og generelt føler du tænker for meget på mad og vægt, så kan det være en rigtig god ide for dig at droppe både low carb og faste og i stedet fokusere på at få normaliseret dine spisemønstre – så du kan komme af med overspisningerne og evt overvægt igen. 

kh Ditte

Grubler du dig først ned i et hul - For så at hive dig op igen med noget at spise?
6,5 kilo siden opstart