Overspisning- når man mister kontrollen

Overspisning- når man mister kontrollen

Hvad er overspisning?

Når jeg taler om overspisninger, så taler jeg om den måde, man selv oplever sin spisning på. Det betyder, at for nogle vil en overspisning være, at de har spist en pakke flødeboller, en pakke Mariekiks med smør og en pose skumfiduser. Men for andre vil en overspisning være 3 bolcher, hvor de havde planlagt ikke at spise sukker. Grunden til, at jeg ikke skelner skarpt mellem de to er, at mit fokus ligger på den følelse af kontroltab, man kan få, når man ikke føler man kan stoppe sig selv. Den følelse kan nemlig, uanset mængden af mad, udløse en ond cirkel af fortsatte overspisninger.

Hvad får vi lyst til at overspise?

Jeg synes, det er vigtigt at understrege, at det er normalt at overspise engang imellem. De fleste kender til det juleaften, eller andre gange, hvis de er meget sultne eller får noget meget lækkert. Det er vigtigt at være meget opmærksom på hvorfor og hvornår, vi får lyst til at overspise. Et element kan ,som nævnt, være at vi får tilbudt noget meget lækkert. Et andet kan være, at vi får mere lyst til at spise ting, som vi synes er forbudte.

Ond cirkel af overspisninger

Så tager du dig selv i gang på gang at overspise noget bestemt. Så er det værd at kigge på, om det er noget mad, du har besluttet dig for er forbudt. For det er måske forbudet og den dårlige samvittighed der er forbundet med at spise det, der gør at du kommer til at overspise. For mange sker der det, at de kommer ind i en ond cirkel, hvor de for eksempel beslutter sig for ikke at spise slik. Det går godt i et stykke tid. Måske nogle dage, måske nogle timer. Indtil de en dag “falder i”. Hvis man tolker dette fejltrin som en katastrofe og et brud på reglerne, kan man hurtigt ende i en alt eller ingenting tilgang, hvor det første lille fejltrin udløser en større overspisning.

Hvordan får du kontrollen over din spisning tilbage?

Det handler om at nå til en sted hvor man ved, at man kan spise lige det man vil, hvis man vil. Det betyder ikke at man SKAL spise det. Faktisk er det tværtimod første skridt mod at få kontrollen over sin overspisning tilbage. For når du ved, at du har total frihed. Så kan du begynde at arbejde med at tage ansvar for din spisning. Det kan du lære på mit online-forløb "Successful Eating"

Kh Ditte

Ambivalens- for og imod
Sådan får du mere selvværd