Børneportioner - også til de voksne tak!

Børneportioner - også til de voksne tak!

Hvor blev børneisen af?

Jeg læste denne artikel her til morgen. Og hvor er jeg enig.

Men hvorfor begrænse “børneportionerne” til børn?.  

Lige som børn ikke nødvendigvis har appetit eller behov for en stor is eller en kæmpe portion mad, så har vi  voksne det heller ikke, altid.

Men hvis man spiser ude hersker der i høj grad “one size fits all” og det må jo alt andet lige betyde, at rigtig mange får mere på tallerkenen, end der er behov for.  

Nogle får stoppet når de er mætte, andre får overspist. Fælles er, at hvis der er mere mad end man er sulten til, så kræver det mere at stoppe med at spise, end hvis portionen matcher appetitten.

Portionsstørrelse er også et udtryk for vane

Jeg bor i Berlin og her koster en kugle is 1 euro. Alligevel ser man sjældent nogle spise 3 kugler, få spise 2 og de fleste 1. I Danmark ser jeg i langt højere grad både voksne og børn med store is, så det med "børneis" handler altså ikke kun om pris og udbud, men også om vane og forventning.

Under alle omstændigheder er det ærgerligt, hvis vi vænner  både os selv og vores børn til at forbinde is med overmæthed.

Hellere lidt, men ofte

Selv elsker jeg is, og spiser dem også ofte i sommermånederne, men det er sjældent, at jeg ikke bliver tilfreds af en kugle. Det er ikke noget afsavn, for jeg ved, at jeg altid kan købe en is mere eller vælge en anden smag i morgen, og jeg går ikke derfra uden appetit til aftensmaden eller overmæt.  

Den samme frihed ville jeg elske at have, når jeg spiser ude. Det er jo dejligt, når man bestiller sushi, at man lige får muligheden for at mærke efter i maven og stadigvæk vælge det man har mest lyst til. Men ofte på cafe’er og restauranter kan den lille sult ende med, at jeg fravælger det jeg egenlig havde mest lyst til, fordi jeg kan se, at det vil ende med at det meste ryger ud igen.

Omvendt doggy-bag Flere og flere restauranter i København er begyndt at tilbyde doggy-bags, og det er jo et super fint initiativ, som også gør det lettere at stoppe, når man er mæt. Et godt supplerende initiativ ville i mine øjne være at få tilbudt flere portionsstørrelser, så man bedre kan matche dagens sult og ikke mindst lyst!


kh Ditte

Strong is the new skinny
Er du et madøre - eller kan du bare ikke styre dig?